DİKİM
- Gerek karık, gerekse damla sulamada; dikim sıklığı 40 * 110 cm. civarında olmalıdır.
- Hazır fide kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar;
- Fide dikilmeden önce süzgeçli kova ile sulanmalıdır,
- Dikim sabah veya akşam serinliğinde yapılmalıdır,
- Dikim ehil kişiler ile yapılmalıdır,
- Dikim öncesi toprak mutlaka sulanmalı, yani sıcaklığı yüksek toprağa dikim yapılmamalı,
- Dikim yaparken, fide boğazı çok az bir toprakla kapatılmalıdır.
- Dikimden sonra mutlaka kök ve kök boğazı hastalıklarına karşı, dökme şeklinde ilaçlama yapılmalıdır.
SULAMA
- Toprağın asit, kireç veya tuzluluk durumuna göre, sulama aralıkları belirlenmelidir.
- Domates tuzluluğa dayanıklı olmasına rağmen, azot alımı ve bitkinin büyümesini sınırlamamak için yüksek tuz konsantrasyonu önlenmelidir.
- Toprak tuzluluğunun yüksek olduğu durumlarda sık sık sulama yapılmalıdır.
- İlk salkım oluşuncaya kadar sulamanın seyrek yapılmasında yarar vardır.
- Sulama mümkün olduğunca günün erken saatlerinde yapılmalıdır.
- Daima, damla sulama karık (adi) sulamaya göre tercih edilmelidir.
GÜBRELEME
- En doğru gübreleme, “Toprak Analizine Göre” yapılanıdır.
- Öneri olarak;
1- İyi yanmış (fermente olmuş) hayvan gübresi:
- Dekara 2500 kg. verilmeli.
- Oran olarak , (N : P : K)
2 : 1 : 3 şeklinde olmalıdır.
- Bu temel elementlere ilave olarak:
Kalsiyum (Ca)
Mağnezyum (Mg)
Diğer iz elementleri : Demir (Fe), Mangan (Mn), Çinko (Zn), Bakır (Cu), Bor (Bo) ve Molibden (Mo) verilmelidir.
- Karıkla sulamada Fosfor ve Potas’ın yarısı temel (başlık) gübre olarak verilmelidir. Bunlardan; ticari olarak bilinen 18-46 ve Potasyum Sülfat gübreleri verilebilir.
- Gübre kaybını önlemek için fazla su verilmemelidir.
- Not:
- Potas (K) , meyve kalitesi üzerinde çok etkilidir.
- Fosfor (P), kök ve çiçek gelişiminde çok önemlidir
- Azot (N), bitkinin yeşil aksamının gelişmesinde çok etkilidir.
- Daima Azot ağırlıklı gübreleme ileride meyvenin çatlamasına ve açık renk almasına neden olur.
HASTALIK VE ZARARLILAR:
Kök çürüklüğü (Corky root- Pyrenochaeta lycopersici):
Köklerde kahverengileşme şeklinde görülür.
Önlem:
- Dayanıklı çeşitler kullanılmalı,
- Toprak dezenfeksiyonu yapılmalı.
Rhizoctania solani:
Kök boğazında kahverengileşme ve büzülme şeklinde görülür.
Önlemler:
- Kök boğazı ve toprağı kuru tutmak gerekir.
Botrytis cinerea:
Yaprak seviyesinde, gövdede çürüme
Gövdede önce açık, sonra koyu kahverengileşme şeklinde görülür.
Gövde, dal, salkım ve yapraklarda “ gri renkli bir küf “ yapar.
Önlemler:
- Pişkin fide kullanılır.
Nematod :
Kökler üzerinde urlar şeklinde görülür. Bu urlar bitki su düzeninin bozulmasına, yapraklarda sararmaya, meyve ve çiçeklerde dökülmeye neden olur.
Önlemler:
- Nematodlu su ve yanmamış hayvan gübreleri kullanılmamalı,
- Toprak derin işlenip, her türlü bitki artığı toplanıp yakılmalıdır,
- N, P, K lı gübrelerle toprak iyi gübrelenmeli,
- Ekim proğramı uygulanmalı ve toprak ilaçlaması yapılmalı,
Kadife leke (Cladosporium fulvum:
Yaprak alt yüzeyinde esmer leke şeklinde görülür. Yüksek nem ve 18-25 C derecede hızlı yayılır.
Önlem:
- Uygun ilaçlama yapılmalı,
- Dayanıklı çeşitler tercih edilmeli,
Leveillula taurica:
Yaprak üzerinde farklı büyüklüklerde, koyu kahverengiye dönüşen nekrotik lekeler.
Önlem:
- Uygun ilaçlama yapılır.
Phytophtrora nicotianae:
Alt meyvelerde siyah yumuşak bölgeler, ana gövdede siyahımsı gri kısımlar şeklinde görülür.
Önlem:
- Uygun ilaçlama yapılır.
Phytophtrora infenstan:
Meyve, gövde ve yapraklarda büyük, kahve rengi siyah noktalar şeklinde görülür.
Önlem:
- Uygun ilaçlama yapılır.
Kanser (Didymellla lycopersici):
Gövde üzerinde kahverengi siyah lekeler şeklinde görülür.
Önlem:
- Hastalıklı bitkiler uzaklaştırılır.
- Uygun ilaçlama yapılır.
Verticillium solgunluğu:
Yavaş gelişme ve solgunluk şeklinde görülür.
Önlem:
- Dayanıklı çeşitler tercih edilmeli.
Fusarium solgunluğu:
Koflaşan gövdede, pembe küf sporları ve solgunluk şeklinde görülür.
Önlem:
- Dayanıklı çeşitler kullanılır,
- Hastalıklı bitkiler uzaklaştırılır.
Sitede yer alan yazı, resim ve haberler izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.